utbildning
öppen verksamhet
arbetsplats
om oss
galleri
personal
kontakt
Husmöten
En utställning av Roker Marmdal
 
 
Domkyrkan
. Att vara i Domkyrkan i Lund det tycker jag är roligt att vara. För där har jag varit på barndop, 11 eller 12 gånger, för det är mina tre minsta kusiner och deras barn. Domkyrkan var jag också i som en liten påg, för jag tyckte om att gå ner till den lilla jätten Finn. Där också brukade vi vara i stora skolklasser. Alla tyckte om att springa omkring där.
 
 
 
Ekska huset
på Sankt Petri Kyrkogata Ekska huset i Lund det tycker jag är fint för det är ett gammalt hus som står framför Stadsbiblioteket. Där var min mor städare på sjuttiotalet för då satt jag alltid och läste böcker på barnavdelningen. Men på 80-talet när jag åkte buss förbi där till skolan eller gymnasiet tittade jag alltid på det huset.
 

 
Vårdskolan i Lund.
På vårdskolan var det alltid fint för på deras korta sida, kunde man alltid sitta utomhus vid matsalen. Där kunde man se till gymnastiksalen också. Där har jag varit och tränat både fotboll och innebandy en del. Men på vårdskolan har man bara tittat på de som läste till sköterska till sjukhuset och de kunde vara söta av sig.
 
 
 
Lunds bryggeriaktiebolag.
Vi brukade åka förbi Lunds Bryggeriaktiebolag när vi var ett par små pågar för då skulle vi alltid åka och hälsa på mormor och morfar. De hade några såna gamla flaskor där också, de var alltid roligt att titta på dom. Sen kunde det hända att när vi skulle hem att vi åkte samma väg igen och det tyckte min storebror Anders och jag var roligt, att få titta på huset igen.
 
 
 
Cinema 1 2 3
på Stora Södergatan det var en biograf som min storebror Anders och jag brukade åka och titta på några bra filmer på. En var GREASE med John Travolta och Olivia Newton-John. Vi tittade också på några Tarzanfilmer det tyckte vi var roligt att göra när vi var små pågar.
 
 
 
Kobjers handelscentrum var där tre ställen där man kunde gå olika ärenden, det var posten, bageriet och en vapensmed. Dit brukade vi gå med vår morfar någon gång när han skulle betala en räkning på posten. Då gick vi till bageriet efteråt och köpte lite bröd. Då brukade vi titta på vapensmeden till sist för där fanns alltid fina vapen att titta på.
 
 
 
Kulturcentrum Skåne
om våren, där har jag gått som student I tre år och jobbat som arbetstagare i elva år nästan. Som student satt en kompis Ronnie och jag i detta lilla köket, som är inne i husdelen till vänster på bilden, för att äta lunch. Vi lyssnade på skön musik då också. Då brukade andra arbetstagare komma och sitta och prata med oss. Vi brukade också byta om där när vi skulle ha föreställning i Salongen och där tog vi alltid nytt vatten också. Nu sitter jag och ritar där när vi har bild eller självständigt arbete för då lyssnar jag på skön musik också.
 
 
 
Katedralskolan.
Att få rita Katedralskolan det var roligt att göra men jag har aldrig vetat att Karl XII har bott här i detta hus. Då är Stora Södergatan också gammal, tänk hur gammal den gatan är nu. För bara Lund är lite över 1000 år gammal. Och jag var med min storebror och hans flickvän på stan när de hade ett jubileumsår. Då var vi på AFBorgen och tittade på när de smällde med raketer den natten.
 
 
 


Armaturfabriken
på Trollebergsvägen På Armaturfabriken som han startade 1890. Där har jag varit på prao. Den ligger i korsningen mot Gasverksgatan/Trollebergsvägen och där träffade jag en kortvuxen som hette Gert. Han lärde mig hur vi skulle laga ventiler, bromsar. Det tyckte jag var roligt att göra för då stod vi mot järnvägen och tittade på när tågen åkte förbi ibland. Där fanns stora fönster så vi kunde titta igenom dem. Det tyckte jag var roligt att göra för han sa till mig en dag: ”Roger om du sköter ditt arbete som du har gjort denna tiden så ska du få en napoleonbakelse av mig när du slutar”. Det tyckte jag lät jättebra. Men det var roligt för jag hade börjat snusa också, så när jag fyllde år så köpte de 10 snusdosor till mig. Det var bra där vi satt och åt frukost på ett ställe. Vi fick säga till om vi ville ha Lundaknake på tisdagen, torsdagen och fredagen och det var en svart kille som var vaktmästare. Han satt alltid och åt med oss. Sen gick vi alltid och spelade pingis högt uppe.
Vaktmästaren sa till mig en dag ”Roger har du en flickvän?” Då svarade jag ”Nej, men det har väl du?” Han svarade snabbt ”Nej, jag är bög” Jag trodde han skojade med mig men han sa ”Nej, det är sant”. Sen när jag fick syn på honom den fredagen, när vi hade slutat för veckan, då stod han och pussades med sin pojkvän. Sen på måndagen sa jag till honom att ”Nu tror jag på dig , men innan gjorde jag det inte”. Och några batter vänner än dessa som jag hade här har jag nog inte haft för alla tog de i sin takt och det märkte jag var roligt att göra.

 
 
 
Centrala idrottsplatsen
i Lund Att sitta på läktaren i Lunds Centrala Idrottsplats, det tycker vi som är ett litet gäng är roligt att göra, Det tycker vi var roligt att göra när vi skulle ha något som hette skolmästerskap. Då brukade vi sitta och äta lunch vid 12-tiden och då var det alltid någon som ville sitta hos de tuffa killarna. Alla undrade hur gammal den läktaren var. Det vad den äldsta läktaren i hela Lund så den fick inte rivas heller. Det tyckte alla var bra för så kunde vi titta på den när vi åkte med bussen till gymnasieskolan Polhemskolan.
 
 
 


Jeansaffären på Stora Södergatan.
På Stortorget där fanns en jeansaffär, den fans på 50- 60- 70- och 80 talet. Där gick jag och tittade ibland men det mesta var märkesvaror som var jättedyra. Så det hade man aldrig råd med att handla från den jeansaffären. Den tyckte de flesta var roligt att handla i.

 
 
 
När vi fick måla om Raketen på Mejeriet.
När vi började jobba efter sommaren 2017, så fick vi reda på att vi skulle ha kulturnatten på det gamla Mejeriet i Lund. Det var både
studenter och kulturarbetstagare. Vi som hade bild på måndagar
bland kulturarbetstagarna, vi fick reda på att vi skulle måla om
Raketen detta året också, När vi fick höra det så blev alla så glada
för att vi fick göra detta tillsammans med våra bildlärare. Själv skulle
jag rita en plansch till denna natten det tyckte jag var roligt att göra
för då fick jag ihop tre bilder på det. Sen fick lärarna välja plansch
till kulturnatten.
 
 
 
Godiskiosken bredvid Polhemsskolan.
Godiskiosken den låg bredvid den stora Polhemskolan. Där gick jag på gymnasiet på 80-talet. Då brukade jag alltid ta buss nr 2, den tog jag måndag till fredag. Men det första jag gjorde var att titta om man hade lite snus. Annars fick jag gå och handla det på godiskiosken som hette ”Mias”. För när man kom dit så sa alltid försäljaren till mig ”Jaha ska det vara en eller två vanliga Generaler idag?” Då brukade jag svara ”Det räcker med två vanliga Generaler idag”. Sen gick mina kompisar och jag till Polhemskolan. Det tyckte alla var roliga tider.
 
 
 
Sofiagrillen
där har jag varit mycket i mina tonår. För där
brukade jag och mina kompisar köpa läsk när vi skulle gå
och träna innebandy. Där har jag köpt en del goda glassar
också på en del sköna somrar, så det huset kände jag igen
alltid.
 
 
 
Krognoshuset
där har vi haft en utställning, med våran bildgrupp. Det hade vi en hel sommar nästan. För detta huset har jag alltid gått och tittat på när jag har varit på Mårtenstorget ibland. För jag har undrat vad det har varit innan. På baksidan där tycker jag att en del små fönster ser ut som skyttevärn och det har de på framsidan också. Det tycker jag är snyggt på de ställena.
 
 
 
 
Besöksadress: Kulturcentrum Skåne, Kolonivägen 8, 226 60 Lund, Vägbeskrivning >
Postadress: Kulturcentrum Skåne, Box 1237, 221 05 Lund, Telefon: 046 - 32 08 62
Webbsidan uppdaterad 2020-05-04
 
 
 
i