utbildning
öppen verksamhet
arbetsplats
om oss
galleri
personal
kontakt
     
 
   
     
  Kulturcentrum Skåne och Skånes Dansteater har och har haft olika typer av samarbeten sedan flera år tillbaka. Skånes Dansteater >, Skånes Dansteater in English >
I januari 2012 inledde vi ett projekt med målet att göra korta dansfilmer. Kulturcentrum Skånes sex dansare, tre filmare och fem lärare deltog vid olika tillfällen i sammanlagt fyra workshops med Skånes Dansteater. Utifrån dessa workshops och redan påbörjade teman från Kulturcentrum Skånes kulturarbetsplats arbetade vi vidare; dels med koreograferat rörelsematerial, dels med eget skapande, improvisation och ljud.
  Vi filmade tillsammans på fem olika platser i Malmö och Lund. Vi valde ett arbetsätt där vi ville hålla öppet för improvisation snarare än att ha en färdig idé.  Vi kom med ideér, rörelser och människor till en plats med en nyfikenhet på vad som kan hända i ett sådant möte.
Efter att vi filmat startades två nya processer – redigering och ljud. Utifrån de medverkande och det filmade materialet skapades fem olika ljudkompositioner speciellt för varje del. Fyra workshops, tio repetitionstillfällen, fyra filmdagar, åtskilliga redigeringsdagar samt två veckors ljud- och musikskapande senare hade vi ett färdigt resultat.
 
 
  Se filmen Five Rooms  
 
 
  DANS & KOREOGRAFI   Rebecka Dahlqvist, Eva Henriksson, Ronnie Johansson,
Magnus Karlsson, Tove Larsson, Mulualem Negash,
Peder Nilsson, Maria Timofejeff & Åsa Wallin Pinhao
 
  KONSTNÄRLIGA LEDARE   Peder Nilsson, Skånes Dansteater
Rebecka Dahlqvist, Kulturcentrum Skåne
Åsa Wallin Pinhao, Kulturcentrum Skåne
 
  LJUDKOMPOSITION   Christel Nilsson Ringdahl
Jonas Seidelin
 
  IMPROVISATION, AMADINDA och VATTENTRUMMA   Christel Nilsson Ringdahl  
  KAMERA   Håkan Andersson, Rebecka Dahlqvist, Dennis Johansson
Roger Marmdahl, Jonas Seidelin, Åsa Wallin Pinhao
& Heimo Åback
 
  REDIGERING   Rebecka Dahlqvist, Peder Nilsson, Jonas Seidelin
Åsa Wallin Pinhao & Heimo Åback
 
 
"Det var väldigt trevligt arbete. Tufft men inte hårt. Mycket att tänka på. Jag förstod inte att det skulle bli så bra, man måste se filmen själv för att kunna förstå."
Eva Henriksson


"Det var en spännande arbetsform där vi skapade ljudrum med utgångspunkt i varje dansares rörelse. Rösten, tonen och klangen talar med rörelsen - rörelsen talar med rösten, tonen och klangen. Musik!"
Christel Nilsson Ringdahl


"Att göra denna dansfilm har varit en spännande resa på många sätt. Det har varit roligt och inspirerande att jobba tillsammans och se alla de uttryck som kommit till i rörelse, film och ljudkomposition."
Rebecka Dahlqvist


"Det var skitbra. Vi gjorde dansfilmen. Det var perfekt att filma. Jag filmade tåget, där nere i stan, vid Bantorget."
Dennis Johansson


"Det var både roligt och jobbigt samtidigt och det häftigaste var när vi dansade under tunneln."
Magnus Karlsson
 
"Min känsla är lycklig. Jag har lärt mig att dansa loss, att inte kämpa emot, att man bara fortsätter dansa och inte tänker på något annat."
Tove Larsson


"Det var kul att få göra en dansfilm och att dansa på offentliga platser."
Mulle Negash


"Härligt att vara med i en skapandeprocess där de olika konstformerna dans, film och ljud skapar varandra!"
Åsa Wallin Pinhao


"Det har varit ett otroligt bra samarbete och vi har alla bidragit med våra olika kompetenser och resultatet blev fantastiskt."
Jonas Seidelin


"Det var rätt kul och nyttigt att filma. Man har fokus på dom som dansar. Jag vill filma mer, så man kan bli bättra på att filma i framtiden."
Håkan Andersson
 
"Det var roligt och häftigt att få göra rörelser och att få göra rörelser som man inte gjort förr. Jag hade ingen aning om att jag kunde göra samma rörelser som en professionell dansare, fast på mitt eget sätt."
Maria Timofejeff


"Att arbeta med Kulturcentrum Skåne och dansfilmen Five Rooms har varit utvecklande och enormt inspirerande. Det har varit en öppensinnig resa i rörelse med ett mycket kreativt och engagerat team. Alla våra personligheter och allas dans har fått ta plats från början till slut, vi har lärt känna delar av varandra genom rörelse och det har varit ett möte mellan professionell och ickeprofessionell dans. Det gav mersmak!"
Peder Nilsson


"Det har varit ett av de mest spännande projekt som jag har varit med om."
Heimo Åback


"Jag tyckte det var roligt, lite annorlunda att göra dansfilm. Det var något som jag inte har gjort innan. Det var kul också att se hur andra filmare gör."
Roger Marmdahl
 
 
 
 
Besöksadress: Kulturcentrum Skåne, Kolonivägen 8, 226 60 Lund, Vägbeskrivning >
Postadress: Kulturcentrum Skåne, Box 1237, 221 05 Lund, Telefon: 046 - 32 08 62
Webbsidan uppdaterad 2017-06-05